Gjøre det selv eller leie inn håndtverker?


Gjøre det selv eller bruke håndtverker?

Du må jobbe tre timer for å lønne en håndverker i 1 time. Å selv stå for oppussing betyr at du har en timelønn som tilsvarer en årslønn på langt over en million.

La oss si at en håndverker koster 400 kroner timen. Du «tjener» altså 400 kroner i timen skattefritt ved å gjøre jobben selv. Men håndverkeren er proff og gjør jobben mye raskere enn deg. Vi antar at han arbeider dobbelt så raskt som deg. Da «tjener» du 200 kroner for hver arbeidstime du legger ned i stedet for 400 kroner. Denne «lønnen» er skattefri.

Alternativt kunne du arbeidet overtid på jobben for å betale håndverkeren. De fleste har en marginalskatt på 34,9 eller 43,9 prosent.

En timelønn på 300 kroner etter skatt i jobben din, utgjør 538 kroner før skatt (marginalskatt 44,2 prosent), eller 463 kroner hvis du har en marginalskatt på 35,2 prosent. En brutto timelønn på 500 kroner tilsvarer en årslønn på 975.000 kroner! Da er det ikke merkelig Ola Nordmann fikser mye selv!

For de aller fleste av oss vil det derfor være svært lønnsomt å ta seg en måneds permisjon fra jobben for å bidra til oppussingen.

Håndverkere har skrudd opp timeprisene betydelig de siste årene. Men hovedårsaken til at det er så dyrt å bruke håndverker, er skatten. På grunn av marginalskatt på nesten 50 prosent må du tjene nesten 200 kroner for hver 100-lapp du betaler håndverkeren med. Håndverkeren betaler også nesten 50 prosent i skatt av betalingen. Han sitter igjen med under 50 prosent når skatt og mva er innbetalt. Dermed blir det til slutt lite håndverkstjenester igjen av din egen timelønn på 200 kroner.

Du risikerer å slite nesten tre timer på jobben for å lønne håndverkeren i én time. Det betyr at det er økonomisk gunstig å heller avspasere fra jobben og pusse opp selv.

 

Skulle du trenge hjelp, kontakt oss:)

#snekkertips #nybygg #oppussing  #rehabilitering #interiør 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Snekkertips

Snekkertips

30, Drammen

Jeg er en Takst og Tømrermester som driver med i all hovedsak med nye boliger for salg og mye eierskifterapporter som meglere trenger ved boligsalg.

Kategorier

Arkiv

hits