Har du en råkjeller du ønsker å utnytte? se hvordan grunnarbeidet bygges opp

 Illustrasjonsfoto nivelleringskikkert

Mange har i dag en krypkjeller eller råkjeller som de ønsker å utnytte.

De aller fleste setter bort slikt arbeid til profesjonelle håndverkere, mens mange også ønsker å gjøre det med egeninnsats.

Vi var i dag på ett borettslag i Oslo, der 3 beboere har forsøkt å gjøre dette selv uten hell. Alt må pigges og gjøres på nytt, grunnet feil utførelse og manglende kunnskap.

her er vår`t tips til gjennomføring:

1.) Kjelleren pigges ned slik at høyden blir minimum 2,20 ferdig støpt gulv. Det har selvfølgelig stor betydning hva slags masser det er i og rundt huset. Dersom det stort sett er fjell kan man gjøre dette uten komplikasjoner. Ved løsmasser bør man ta med utvendig drenering (bør gjøres uavhengig av massene) for å minske trykke utvendig på muren og unngå at veggen klapper sammen. Man kan også stemple veggene mot hverandre. Ved slike masser anbefaler jeg å få inn profesjonell hjelp. En god hjelp til arbeidet er leie en container som står rett utenfor dør/vindusåpning. Lei så et transportbånd for å slippe å bære alt ut.

2.) Underlaget bør/må pukkes med drenerende masser, gjerne pukk. Hvor mye kommer også her ann på underlaget. Massene bør komprimeres med en vibro-plate. Underlaget bør være jevnt, og helst ikke skille mer enn 2-3 cm fra lavest til høyest.

3.) Legg så ut Isopor i bunnen, hvor mye avhenger av hvor bra takhøyde du ønsker/har mulighet til. Minst 5cm, helst mer.

4.) Radonsperre er blitt pålagt i alle nye hjem. Jeg anbefaler også å bruke radonsperre dersom du først har tatt jobben med å pigge kjelleren. Radonsperren skal overlappes og teipes med radonteip. Det bør også være en brønn, slik at man har mulighet til å gjøre tiltak dersom man en gang skulle få for høye verdier av radon i en eventuell måling.

5.) Legg så ut armering. Armering skal overlappe hverandre og bindes sammen med jernbinder tråd. Legg så armeringstoler under netta for at de skal unngå å ligge helt i bunn av støpen. 

4.) Det viktigste kommer så klart til slutt. Hvordan få støpen rett og overflate pen.? Ved støp av kjeller anbefaler jeg at det bestilles slump 24, 50% redusert betong, denne er enkel å dra ut og fin å jobbe med. En nivelleringslaser er ett glimrende hjelpemiddel. Finn høyden du skal ha, og sett mottakeren på disseren (den du drar ut betongen med). Om dere da er to stykker går en med betongpumpa og fyller og en går med "disseren" og hele veien kontrollerer høyden.

Når dette da er gjort over hele støpeflaten begynne mann der man startet først. Ta disseren og diss med litt kraft bakover

Om du disser riktig og er nøye med det, trenger ikke overflaten noe mer behandling. DEN BLIR STRØKEN !

Trenger du hjelp til dette, enten rådgiving eller hjelp til utførelse? kontakt oss :)

 

#snekkertips #oppussing #nybygg #rehabilitering #bygg #interiør
 

  

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Snekkertips

Snekkertips

30, Drammen

Jeg er en Takst og Tømrermester som driver med i all hovedsak med nye boliger for salg og mye eierskifterapporter som meglere trenger ved boligsalg.

Kategorier

Arkiv

hits